БЕТ НОВИНИ

ФУТБОЛНИ ПРОГНОЗИ

ПЪРВЕНСТВА И КУПИ

БОНУСИ И ПРОМОЦИИ

Гомел - Нафтан 18.04.2020 | Прогноза

Домакин: 1.56 | Равен: 4.40 | Гост: 5.60

над 2.5 гола: 1.63 | под 2.5 гола: 2.24

 

Изпадналият от Висшата Лига тим на Гомел посреща тима на Нафтан. Домакините бяха аутсайдер през миналата Кампания, но в крайна сметка не играха толкова зле и бяха на косъм да се спасят. Останаха само на две точки от заветното тринадесето място, което щеше да им гарантира оставане в беларуския елит, докато точка по-малко щеше да има отреди място в баражите за оцеляване. В крайна сметка не се случи нито едно от изброените и тимът завърши на предпоследната позиция, а това означаваше завръщане в Първа Дивизия. Положителното е, че почти всички основни играчи на тима останаха в отбора, което автоматично ги прави претендент за титлата от второто ниво в Беларус и съответно завръщане във Висшата Лига. Домакините са един от сериозните тимове в историята на беларуския футбол, като е и един от най-старите. Създаден е през 1959 година, като в историята си е печелил веднъж Висшата Лига през 2003 година, а през 2002 и 2011 триумфира с Купата. Централния Стадион в град Гомел е един от най-големите в страната, като капацитетът му е почти 15 000 зрители, което надвишава дори съоръжението на хегемона БАТЕ Борисов. Днес, домакините определено са фаворит в срещата, но със сигурност ще срещнат сериозна съпротива от своя опонент.

Отборът на Нафтан финишира на пета позиция през миналата година, като изостана на девет точки от третото място, което дава право на участие в бараж за промоция. То бе заето от Рух Брест, а далеч напред в класирането бяха тимовете на Смолевичи и Белшина. През този сезон гостите ще направят опит за по-горно класиране, но знаят, че конкуренцията ще бъде жестока. Днес ще бъде първото изпитание пред момчетата на Тарас Чопик. Украинският специалист запази основните футболисти на тима от миналия сезон, като надгради с няколко класни попълнения, на които ще се разчита изключително много през този сезон. Нафтан е един от тимовете, които определено заслужават място във Висшата Лига, а историята на отбора го доказва. Той е създаден през 1963 година в град Новополцк, като в последните години е почти неизменен участник във Висшата Лига, а през 2009 и 2012 година дори печели Купата на Беларус. През 2017 година, обаче, тимът завършва на последно място в Шампионата и изпада в Първа Дивизия. От тогава до сега отборът не успява да съумее да се върне отново в топ Лигата на страната.

Смятам, че днес Гомел ще покаже защо е смятан за фаворит и ще вземе трите точки пред собствените си фенове. Домакините натрупаха ценен опит през миналата Кампания, а през тази ще могат да го използват и да се превърнат в един от основните претенденти за титлата в Първа Дивизия. Смятам, че гостите също ще бъдат фактор в шампионата, но днес няма да успеят да се противопоставят на по-класните си опоненти.

Вероятен стартов състав за Гомел: Ковалев, Чикида, Юденков, Трояков, Каплунов, Иванов, Суша, Васков, Милиевский, Гомза, Котов

Вероятен стартов състав за Нафтан: Шубин, Борисов, Новик, Красий, Радченко, Голенко, Козлов, Лавал, Кучеров, Тамело, Янченко

Прогноза: Победа за Гомел

Коефициент: 1.56